Gelin Ata Binmiş Ya Nasip Demiş

Atasözümüz bir iş tamamlanmadan asla sonuca ulaşmış olunamayacağını anlatır. Her ne kadar bütün şartlar oluşmuş, bütün koşullar sağlanmış olsa da sonucu görmeden asla tamam gözüyle bakmamak gerekir.

Atasözünde gelinin ata binip “ya nasip” demesindeki hikmet şudur: Anadoluda kız verilir, düğün dernek kurulur, kızın çeyizi önden gider, ev düzülür ve her şey tamam olur. Daha sonra gelin baba evinden ata bindirilerek hazırlanan yeni eve gider. İşte böyle bütün her şeyin hazır olduğu, bütün işlemlerin tamamlandığı bir pozisyonda dahi gelinin evlenip evlenmeyeceği kesin değildir. Allah’ın işine karışılmayacağı için sonucun ne olacağı da hiç bir zaman kesin olmaz.

Bu atasözü aynı zamanda tersten de okunabilir. Yani işler ne kadar yolunda giderse gitsin her zaman yolunda gitmeyecekmiş gibi hazır olmak, buna göre yedek plan bulundurmak gerekir.

Gelin ata binmiş, “ya nasip” demiş atasözü için örnek kullanım:

Yahya başarılı bir iş adamıydı. Ortağıyla iyi geçinir, ticarette de işleri yaver giderdi. Tuttuğunu koparan cinsten bir yapısı vardı. Girdiği sektörlerde hep başarılı olmuştu. Ona bir gün bu başarısının sırrını soran genç öğrenciye ise şu cevabı vermişti. “İşlerin ne zaman iyi gideceğini bilemezsin, ama işlerin kötü gitme ihtimali her zaman vardır. Bu yüzden her duruma hazırlıklı olmak gerekir. Hiç bir iş yaparken iş sonuçlanmadan bitmiş gözüyle bakmayacaksın. Sonuçta gelin ata binmiş ya nasip demiş. Sen de öyle olup her koşula hazırlıklı olduğunda başarı seni kovalar. Tabii çok çalışmak zorundasın. Ondan bahsetmiyorum bile.”

Bu Atasözü ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Gelin Ata Binmiş Ya Nasip Demiş hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İsim ve mail zorunlu değildir.