Bin Bilsen De Bir Bilene Sor

Bin bilsen de bir bilene sor atasözü insanoğlunun ne kadar çok bilgi sahibi olursa olsun önemli bir iş yapmadan önce başka bir bilene danışması gerektiğini anlatan söz. İnsan ne kadar bilirse bilsin her zaman ondan daha fazla bilen birinin bulunduğunu, o yüzden sorarsa cevabını alacağını anlatır. Bir konuda sen bin tane konuyu biliyorsundur. Diğer bir kişi sadece bir konuyu biliyordur ama o da senin bilmediğin bir konudur. Bu sıkça olur. Önemli işleri yapmadan önce hep istişare(toplantı, fikir danışma) ile karar verilmelidir.

Bin bilsen de bir bilene sor atasözü için örnek:

Ahmet çalışmayı seviyordu. Aslında önceden o da herkes gibi ders çalışmayı sevmezdi. “Çalışkanlara hayret edip nasıl bu kadar çok çalışıyorlar?” diye düşünürdü. Ama sonradan Ahmet de öğrendi bu sorunun cevabını. Meğer insan yapabildiği işi yapmaktan zevk alıyormuş. Bu çok çalışanlar da dersleri anladıkları için çalışmaktan zevk alıyorlardı. Derslerini dikkatli dinleyip not tutarak ve eve geldiğinde derslerini tekrar ederek o da artık çalışkan ve başarılı olmuştu. Aslında çok basitti. Ahmet artık kendine güveniyordu ve sınav sorularını eskisi gibi arkadaşlarıyla değil tek başına çözüyordu. Sınav sonuçları açıklandığında ise şok oldu. Beklediğinden düşük almıştı. Yine de sınıfın ortalamasından yüksekti ama beklediği gibi yüksek değildi. Durumun farkında olan öğretmeni ona unutamayacağı tavsiyeyi verdi: “Ahmet, sen artık çalışkan bir öğrencisin. Dersleri de çok iyi anlıyorsun ama unutma, her zaman bin bilsen de bir bilene sor. Bu sayede başarı çok daha hızlı gelir.”

Bu Atasözü ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Bin Bilsen De Bir Bilene Sor hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İsim ve mail zorunlu değildir.