Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer

Atasözü zamanı gelince çok çalışmayı ve özverili olmayı ifade eder. Topraklarımızda eskiden beridir yoğun şekilde tarım yapıldığı için tarım ile alakalı atasözlerimiz de çok fazladır. Bu da onlardan biridir.

Yazın çoğu ürün için hasat vaktidir. Çoğu ürün ilkbaharda dikilir, yazın hasat yapılır. Bu atasözü de hasat vakti geldiğinde zor ve sıcak şartlarda yılmadan çalışanların kışın tarlada hiç bir ürün yokken ve dolayısıyla hiç bir maddi gelir de yokken rahat edeceği ve yazın çalıştığı zamanların kazancıyla maddi gelir olmayan dönemleri rahatça atlatacağı anlatılmaktadır.

Bu atasözümüze örnek olarak:

Ramiz sürekli olarak işine giden düzenli bir gençti. Annesiyle beraber yaşıyor, annesine vefat eden babasının eksikliğini hissettirmiyordu. Ramiz’in de arkadaşları vardı ama nadir görüşürlerdi. Çünkü Ramiz diğerlerinden çok daha fazla çalışırdı. Bu kadar az görüştükleri için arkadaşları bazen ona sitem ederlerdi. Çünkü Ramiz çok hoşsohbet bir kişiydi ve onunla oturmaktan hoşlanırlardı. Yine bir gün Ramiz ile beraberken bu arkadaşları ona yine sitem ediyordu. Ramiz ise onlara önce biraz babasını anlattı ve daha sonra babasının ona çocukken söylediği sözü söyledi: Yazın başı pişenin kışın aşı pişer, gençken çalış ki oğul, hem geçliğinin hesabını Allah’a verebilesin, hem de yaşın ilerlediğinde daha rahat edebilesin.

Bu Atasözü ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Yazın Başı Pişenin Kışın Aşı Pişer hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İsim ve mail zorunlu değildir.