Yemeyenin Malını Yerler

Genellikle pinti insanlar için kullanılan bir atasözüdür. Pinti insanlar öldükten sonra kendisinin gıdım gıdım harcadığı parayı mirasçılarının rahat rahat çar çur edip harcamasını anlatmak için kullanılır.

Bununla beraber yemeyenin malını yerler atasözü ortak havuzda bulunan ve herkes tarafından harcanma hakkı olan bir malın bir taraf tarafından harcanıp diğer tarafa bir şey bırakılmadığı durumda da kullanılır. Bu gibi durumlardan kaçınmak için her zaman malın nasıl bölüşüleceğini ve nasıl harcanacağını belirleyen ortak sözleşmeler veya anlaşmalar yapılmalıdır.

Kasım her zaman tutumlu olarak yetiştirilmemişti. Gençliğinde savaş vardı ve o dönemlerde yemek de, para da günlük hayatı idame ettirmek için gerekli ihtiyaçlar da çok zor bulunuyordu. Hepsi temin etmek için ya çok efor gerektiren ya da temin etmesi mümkün olmayan mallardı. Bu dönemi yaşayan insanlar ya hayatını kaybetmişti ya da bu dönemleri unutup yeniden refaha dalmıştı. Ama Kasım 90’a dayanan yaşında gençlik yıllarında yaşadığı bu zor zamanları unutmuyordu. O yüzden çok tutumlu davranıyor, sanki hala o savaş zamanı devam ediyor da, hala zor malzeme bulunuyormuş gibi hareket ediyordu. Çocukları ve torunları ona kızardı. Bir sürü parası olduğu halde çok az harcadığı için onu yadırgarlardı. Kendinden biraz genç olan arkadaşları Kasım’a “Bak, yemeyenin malını yerler, gelmişsin kaç yaşına, hala böyle az harcamana gerek yok. Kimse sana har vurup harman savur demiyor, ama en azından daha rahat harcama yapıp torunlarına daha çok harçlık verebilirsin” diyorlardı. Ama huylu huyundan vazgeçmiyor işte. Kasım da bir gün Allah’a kavuştu. Arkasındaki malı ise bütün çocuklarına ve torunlarına yetti.

Bu Atasözü ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Yemeyenin Malını Yerler hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İsim ve mail zorunlu değildir.