Deyim

Eşeğini Sağlam Kazığa Bağlamak

Bu deyim genellikle Allah’a dayanıp güvenmekle beraber kullanılır. Şöyle ki; “Önce eşeğini sağlam kazığa bağla, sonra Allah’a emanet et” Deyimimiz bu şekilde bir atasözü içinde kullanılmış oluyor.

Bu atasözü çok manidardır çünkü Allah’ın emrini tam olarak uygulamayı teşvik eder. Allah-u Teala da çok çalışarak tedbir almayı ve bununla beraber dua etmeyi emreder. Bu yüzden uygulanması muhakkak gerekli bir atasözümüzdür.

Eşek genellikle otlarken çok kolay uzaklaşabilen bir hayvandır. Eğer eşeği otlamaya bıraktığında onu bağlamamışsan çok uzaklaşması veya kaybolması çok muhtemeldir. Bu yüzden önce eşeği sağlam kazığa bağlamak gerekir. Ayrıca eşekler güçlü hayvanlar olduğu için kazığı da sökme ihtimaline karşı güçlü olması tavsiye edilir. Bu işlemlerden sonra eşeği Allah’a emanet edip biraz kestirebilirsin veya uzaklaşıp başka işlerini halledebilirsin.

Cümle içinde örneği:

Yalın düzenli bir hayata sahipti. Eşyaları yerli yerinde, düzenli işine gidip gelen birisiydi. Bu şekilde düzenli olmayı severdi. Hayatının bir parçasıydı bu düzeni. Bu düzeni korumasının ve devam ettirmesinin sırrı ise ilginçti. Bir iş yapacağı zaman ya da ufak bir sorun hissettiği zaman tedbir alırdı. Örneğin bilgisayarının faresinin yedek pili her zaman bulunurdu. Ya da evde her zaman yedek içme suyu bulundururdu. Yani eşeğini her zaman sağlam kazığa bağlardı. Bu sayede düzeni bozulmadan, işi aksamadan hayatına devam ederdi.

Bu Deyim ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Eşeğini Sağlam Kazığa Bağlamak hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.

Paylaş