Azimle Sıçan Duvarı Deler

Yanlış bilinen bir atasözümüzdür. Doğrusu azimli sıçan duvarı deler. Sıçan: büyük fare anlamında kullanılan kelime

Azimli sıçan duvarı deler atasözü sıkı, düzenli, planlı, yani azimli çalışan kişinin karşısında nasıl bir engel olursa olsun aşabileceğini anlatır.

Azimli sıçan duvarı deler sözünün hikayesi yani kaynağı da şöyledir:

Bazı evlerde evin kanalizasyon ile sıçanın gelebileceği uygun bir bağlantı olmadığı halde eve sıçan girdiği zaman araştırıldığında sıçanın genellikle evdeki duvarlarda birisini delerek eve girdiği anlaşılır. Eskiden çok daha sık yaşanan olay günümüzde eskisi kadar sık görülmemektedir. Beton duvarı delebilen bir hayvan için azimli ifadesi kullanmak gayet yerindedir.

Azimli sıçan duvarı deler atasözünün örneği:

“Rafet okulun ilk dönemi karnesinde 3 zayıfla gelmişti. Çocuk buna çok içerlemişti(üzülmek, dertlenmek). İkinci dönem gerçekten çok çalıştı. Okulun sene sonu geldiğinde baktım ki zayıfların hepsini düzeltmiş, bir de üstüne takdirname almıştı. Bak, sonunda azimli sıçan duvarı deler. Çocuk başarmış.”

Bu Atasözü ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Azimle Sıçan Duvarı Deler hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İsim ve mail zorunlu değildir.