At Binenin (İş Bilenin) Kılıç Kuşananın

Atasözümüzün iki kullanımı mevcuttur. İkisi de aynı anlamdadır. Birisi At Binenin Kılıç Kuşananınİş Bilenin Kılıç Kuşananın.

İki kullanım da doğrudur. Atasözümüz anlam olarak her işi yapmasının bilenin o işten en yüksek fayda sağlayacağını anlatır. Yani eğer bir atın varsa ama binilmeden sadece ahırda bekliyorsa o atın hiç bir kıymeti yoktur. O at ancak binmesini bilen birisinin ellerinde kıymetli olur, o zaman anlam kazanır. Aynı şekilde kılıç için de geçerli. Eğer bir kılıcın varsa ve o kılıcı kullanıyorsan bir anlam taşır, aksi halde duvara asılı duran ve bekleyen bir kılıç bir anlam taşımaz.

Bunu hayatımızdaki tüm objeler için uygulayabiliriz. Örneğin evimizde Kur’an-ı Kerim bulunması eğer onu okumuyorsak çok fazla anlam ifade etmeyecektir. Ancak okunursa evde bulunmasının gerçek anlamına ulaşmış oluruz.

Bu atasözümüze örnek olarak:

Muammer hızlı adımlarla ilerliyordu. Yokuşu tırmanıyordu. Babası ona sürekli alıştırma yapmasına rağmen bir türlü bisikleti sürmesini öğrenememişti. Şimdi de bisikleti tam sürebilmek için alıştırma yapıyordu. Babası ona hafif aşağı doğru olan ama çok dik olmayan bir yokuş bulmuştu. O yokuştan şimdi yukarı çıkıyordu. Yokuş aşağı doğru pratik yapınca daha kolay olabileceğini söylemişti babası. Tekrar bisiklete bindi, yavaşça ilerledi tam kontrolü sağlamışken bir pedal çevirmek istedi ama … Muammer yine yerde buldu kendini. Durumu iyiydi. Ama yılmadı. Tekrar yokuşu tırmanmaya başladı, tekrar deneyecekti. Çünkü babası ona çok güzel bir bisiklet almıştı ve ancak at binenin kılıç da kuşananın olurdu. Bu bisikleti hakkıyla kullanamazsa çok üzülürdü.

Bu Atasözü ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. At Binenin (İş Bilenin) Kılıç Kuşananın hakkında ödeviniz varsa veya başınızdan geçen özel bir hale uygun olup olmayacağını merak ediyorsanız yorum ile hemen sorabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İsim ve mail zorunlu değildir.